BGmuzika.net
само българска музика

Музикални новини


 • Първият Фестивал за Българска Музика в Лондон е факт

  Лондончани ще честват Националния празник на България с концерти на Мария Илиева, Любо Киров, Деси Добрева и Михаела Филева. Това ще се случи на Wild Rose BG Music Festival. Събитието има за цел да промотира и утвърди българската музика и култура във Великобритания.

  Wild Rose BG Music Festival е първият български музикален фестивал в Лондон, който ще се проведе в зала The Grand в Clapham. На 3-ти март от 19:30 до 22:00 часа на сцената ще се качат Михаела Филева и Деси Добрева, а на 4-ти март фестивалната програма ще продължи с участието на Любо Киров и Мария Илиева (от 19:00 до 21:30 часа).

  Организаторите обещават незабравима комбинация от музика, танци и официален прием преди началото на концерта, на който лондончани ще могат да се насладят на традиционни български продукти.

  Read more »
 • Дичо направи пънк версия на „Бързаш, няма време“ на Васко Найденов с риалити видеоклип

  Дичо и неговата банда дадоха нов хитов живот на едно от най-силните парчета за всички времена на Васил Найденов „Бързаш, няма време“.

  Песента е преаранжирана в пънк-рок вариант и звучи все така мелодично, динамично, но с нов тонизиращ заряд, завладяващи китари и харизматичната бленда на Дичо. Златният БГ хит по текст на Живко Колев и музика на Ванко Пеев е сред любимите на изпълнителя, още от детството, а идеята да направи съвременен вариант с банда, не го напуска от години.

   Клипът на новата версия на „Бързаш, няма време“ буквално описва забързаното ежедневие на Дичо, в което насред участията из цялата страна, фигурират малката Ариел и любимата Карина, които пътуват постоянно с него. Във видеото, в което са запечатани моменти от цял един месец, има много риалити сцени.

  Операторът и режисьор Кирил Кръстев, се е движил буквално във всеки един момент с изпълнителя, семейството му и бандата, която се състои от младите, но небезизвестни музиканти – китаристът Иван Йорданов-Чери и барабанистът Алекс Лазаров. Камерата описва всякакви ситуации - от ставането сутрин, през пътуванията по магистралата, до участията и купоните.

  Read more »
 • След "Рожен и "Гела" идва ред на...?


  След “Рожен” и “Гела” дойде времето да закрием един невероятен летен тур изпълнен с множество български фолклорни събития.

  Българската формация “Тъпани и Гайди” ще отпразнуват своя 5-ти рожден ден!

  Това ще се случи на 11 Септември от 20:00 пред повече от 3000 души, които се очаква да изпълнят до краен предел мястото пред сцената в столичния клуб “Маймунарника” намиращ се в сърцето на Борисовата градина.

  Read more »
 • Райна Кабаиванска с голямата награда на "Салон на изкуствата"

  Примата на българската оперна музика – световно признатата Райна Кабаиванска ще бъде удостоена с НАГРАДАТА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” - за цялостен принос в областта на културата. Отличието е традиционният приз на фестивала „Салон на изкуствата”, който се организира ежегодно от Националния дворец на културата.

  „Благодаря Ви за честта да получа годишната награда „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Жестът Ви ме развълнува дълбоко. Приемам го и като знак за усилията, които полагам в последните години в работата с моите ученици. Това е и причината всеки път да се връщам в България, щастлива за майсторските класове, които водя през всичките тези 15 години в Нов български университет”, написа голямата оперна певица в специално писмо до изпълнителния директор на НДК – Мирослав Боршош.

  Read more »
 • Започва набирането на творби за Конкурса за нова популярна българска песен „Лирата на Орфей”

  Призът „Лирата на Орфей” е новият конкурс за популярна българска песен, който се организира от Национална агенция „Музика” към Министерството на културата и Съюза на българските композитори. От 29 март до 29 май т.г участниците трябва да представят своите произведения, които да са специално създадени за конкурса и да не са изпълнявани и публично представяни. Авторите сами ще определят изпълнител, който да изпее песента. Задължително условие е партитурите на песните да бъдат написани с аранжимент за голям оркестър.

  Петчленно жури, определено от организаторите, ще извърши селекцията на изпратените творби и присъждането на наградите. От всички постъпили песни ще бъдат отличени 12 и те ще участват в Гала концерта на 17 юли в Летния театър в Пловдив, който ще се излъчи на живо по БНТ- медиен партньор на конкурса. Първите три песни с най-висок резултат ще бъдат наградени. Пълният регламент на конкурса е достъпен на страницата на Национална агенция „Музика” на www.agencymusic-bg.com.

  Конкурсът е необходим, защото от години не се създава музика за голям оркестър и ние искаме да запълним тази празнота със създаването на нови популярни песни, смята Ангел Ангелски, управител на Агенция „Музика”. Според него, Призът „Лирата на Орфей” е възможност да се възроди живата поп музика и да се даде шанс за изява на млади творци.

  Read more »
RSS