BGmuzika.net
само българска музика

Райна Кабаиванска с голямата награда на "Салон на изкуствата"

Примата на българската оперна музика – световно признатата Райна Кабаиванска ще бъде удостоена с НАГРАДАТА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” - за цялостен принос в областта на културата. Отличието е традиционният приз на фестивала „Салон на изкуствата”, който се организира ежегодно от Националния дворец на културата.

„Благодаря Ви за честта да получа годишната награда „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Жестът Ви ме развълнува дълбоко. Приемам го и като знак за усилията, които полагам в последните години в работата с моите ученици. Това е и причината всеки път да се връщам в България, щастлива за майсторските класове, които водя през всичките тези 15 години в Нов български университет”, написа голямата оперна певица в специално писмо до изпълнителния директор на НДК – Мирослав Боршош.


 Райна Кабаиванска ще бъде удостоена с приза на НДК на официална церемония през септември тази година. Наградата се присъжда за изключителни постижения в областта на изкуствата, за цялостно творчество, за съществен личен и обществен принос към българската духовност и култура. Номинираните за наградата трябва да имат дългогодишно и трайно присъствие в НДК чрез своите произведения и творческа дейност, чрез репертоара и различни публични прояви в областта на културата.

Автор на статуетката е скулпторът Красимир Трендафилов. Творбата му изобразява светите братя, чиято фигура израства от създадената от тях азбука. Наградата се присъжда единствено от името на НДК веднъж годишно, в края на художествено-творческия сезон и символизира връзката на културния институт с духовното покровителство на светите братя Кирил и Методий. Заедно със статуетката, отличените получават и специален диплом.

Сред удостоените с приза през годините са: акад. Светлин Русев, Йордан Радичков, Валери Петров, акад. Антон Дончев, Богомил Райнов, проф. Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Леда Милева, Йълдъз Ибрахимова, „Щурците” и др.


Публикувайте коментар

Коментари

Публикувайте първия коментар за този клип.

Свързани новини

RSS